Lesmateriaal Voortgezet Onderwijs

 

De samenleving van de toekomst stelt hogere eisen aan de financiële vaardigheden van burgers. Zij hebben steeds meer verantwoordelijkheid gekregen op allerlei terreinen, en moeten hierdoor steeds vaker beslissingen nemen die een belangrijke financiële component hebben. Digitalisering zorgt er bovendien voor dat de manier waarop we met geldzaken omgaan ingrijpend verandert. Het vergt nieuwe vaardigheden om ervoor te zorgen dat mensen zich financieel staande kunnen houden. Financiële educatie is geen verplicht vak in het funderend onderwijs. Om jongeren in Almere voor te bereiden op een volwassen leven stimuleert de gemeente Almere financiële educatie op Almeerse scholen

Wat voor een vriend ben jij?
Met deze les voor 16 en 17 jarigen worden jongeren aan het denken gezet over vriendschap, hun rol in de vriendengroep en hoe belangrijk het is om vrienden te hebben. Een eerste stap naar meer bewustwording over het belang van sociaal kapitaal en een sociaal netwerk. Een uitgebreid sociaal netwerk kan jongeren (die in armoede opgroeien) kansen bieden en vooruit helpen. Je bent meer waard dan wat er op je bankrekening staat! Het lesmateriaal bevat een digitale Quiz, een film om met elkaar over in gesprek te gaan, een werkblad en een docentenhandleiding. Bekijk de materialen hier

18 en dan?

De leeftijd van 18 jaar brengt veel nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Verantwoordelijkheden waar jongeren vaak nog totaal niet over na hebben gedacht. De gemeente Almere stuurt jongeren voor ze 18 worden een felicitatiekaart met daarin een overzicht van wat je allemaal nog moet en mag regelen wanneer je 18 bent. Hier is een handige online tool aan verbonden die jongeren een persoonlijk overzicht geeft waarmee ze direct aan de slag kunnen. Hieronder vind je de links naar de felicitatiekaart én online tool 18 in Almere.

 

In opdracht van Gemeente Almere heeft scholenuitgeverij Codename Future het lesmateriaal 18 en nu? ontwikkeld. Dit materiaal kan projectmatig worden ingezet en is gratis beschikbaar voor alle VMBO en ROC/MBO scholen in Almere!

 

Het materiaal sluit aan op de felicitatiekaart die jongeren ontvangen en de online tool. Het project is ook voor jongeren van 18 jaar en ouder een goede checklist om te kijken of zij alle benodigde kennis reeds in huis hebben. Ook kan de online tool hen helpen bij (financiële) problemen die ontstaan zijn door een gebrek aan voorkennis. Meer informatie of het lesmateriaal aanvragen? Klik op de knop hieronder!

De Week van het geld is een landelijke projectweek voor het onderwijs over het belang van leren omgaan met geld. De gemeente Almere doet jaarlijks actief mee en organiseert samen met financiële instellingen en maatschappelijke partners verschillende activiteiten op scholen en in de stad. De Week van het geld wordt in georganiseerd van 22 tot en met 26 maart 2021.

Ga naar de inhoud